About
361AR

Lacaton & Vassal

Cave et Chais

2001–2007

The cooperative cellar is the largest building in this small wine-producing village of 140 inhabitants, wedged into the Corbières massif. More than the mayor’s office or the church, it is the village’s representative “monument”. The extension of the co-operative cellar provides the opportunity to requalify the relationship of the cellar to the village and the soil. In freeing up the views to the southeast it reopens the village in the direction of the vineyards.

The new spaces are inscribed lower down the sloping terrain, thereby recovering the ground surface, after the manner of a protective shield over an archaeological site. The aluminium skin overlaying the structure reflects the greater part of the sun’s rays and avoids the overheating of the temperature within, thus permitting the need for cooling to be minimized.

Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
Cave et Chais
42°56'16.8"N 2°48'45.0"E

Location: Embres-et-Castelmaure, France
Type: Offices, Industry, Renovation, Extension

Client: Cave coopérative de Castelmaure
Collaborators: Sylvain Menaud - David Duchein
Construction Supervision: François Dubreuilh
Engineer: Cesma (Metal Structure)
Cost: 1’100’000 €
Size: 2’000 m² (New) - 400 m² (Renovated Existing)
Photography: Hisao Suzuki - Philippe Ruault - FD PROD


Posted: April 2018
Category: Architecture

Source