About
974AR

lillit bollinger studio

Wohnatelierhaus altes Weinlager

2019

As part of the urban and cultural history of the municipality of Nuglar, the wine warehouse contributed with its distinctive volume and its own identity. From the south, it formed the prelude to the old village centre. The building volume is slightly set back from the Liestalerstrasse and is embedded in the natural terrain. A small outdoor square on the north side connects the building with the buildings on Byfangstrasse (warehouse and distillery) via a connecting tunnel.

The new construction/conversion project plans to rebuild only the upper floors of the wine warehouse and to remain in an identical urban context with the help of a new, slightly reduced building volume. The existing base with the hall-like basement and the garage will be retained as a basement. Its outer walls form the platform on which the new building will be erected. The new structure is based on the idea of the old building with a massive volume under a large cantilevered roof. The new building will be constructed as a wooden structure, the basic structure is based on the existing structure of the basement with its mushroom-shaped supports.

A studio/residential building will be constructed, consisting of six adjacent units, which will be acquired as condominium property. These have a very simple, inexpensive basic structure and can be further developed by the residents individually, e.g. by adding a further upper floor, partially or over the entire area or dividing the area into rooms. A unit is initially a single room on the ground floor with a room height of 8 m with a basic structure to be defined even more precisely, such as kitchen, bathroom, stairs and basic installations. A simple system makes it possible to install floors for two additional floors.The residential units are oriented towards east and west with room-high glazing. The residents jointly own and design the outside areas and the floors.

Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
Wohnatelierhaus altes Weinlager
47°28'13.4"N 7°41'38.5"E

Location: Nuglar, Switzerland
Type: Housing, Renovation

Client: Hürzeler Holzbau, Magden
Timber Engineer: Winter + Walter, Gelterkinden
Engineer: Studer Bauengineering, Himmelried
Photography: Mark Niedermann


Posted: May 2020
Category: Architecture

Source