About
881AR

Hermann Kaufmann + Partner

Reithalle St. Gerold

1997

After decades of decay, the St. Gerold’s Priory was carefully restored. Today it is a thriving cultural centre. After the renovation of the existing facilities, it was decided to expand the complex to include a riding school for people with both developmental and physical disabilities.

The new structure that houses the ridging school extends from the southwestern corner of the Priory framing the garden courtyard space. The large mono-pitched roof extends over the entire new building and gracefully follows the incline of the sloping hill. The interior of the hall is characterised by the sense of protected openness that is created by the commanding effect of roof and the large glass panels used on three sides of the building. The visitor doesn’t feel they are in an enclosed space because the building does not centre around one axes, instead it reaches outwards to the views of the surrounding trees and rolling hills.

Large sliding gates open for the horses to be able to exercise and graze on a fenced paddock. The broad, projecting canopy features a skylight, giving the hall ample amounts of light, especially during the winter. The slender struts act as the window wall supports. Single-panel windows were used since they allow for greater transparency and less reflection. The use of glazing means that the riding school is protected from wind and weather, but retains the feeling of being part of the open landscape. Insulation was not required since the sun regulates the temperature perfectly.

The roof construction is supported by six-part straddles in the middle. The converging, pyramid shaped tension bars rest on the tip of a tension strip. The black, slender steel tension bars fade into the background, hence the straddles seem to hover over the room, giving it a sense of dynamism. The diagonal elements set in front of the glass walls on the inside to provide support against the wind are similarly unpretentious, since they are almost invisible in back-lit conditions. Timber and steel are used to their maximum effect in this project, with clear architectural intentions.

Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
Reithalle St. Gerold
47°13'05.7"N 9°48'59.8"E

Location: St. Gerold, Austria
Type: Riding Hall

Project Team: Wolfgang Elmmenreich - DI Reinhard Muxel
Engineer: Merz Kaufmann Partner GmbH, Dornbirn
Photography: Ignacio Martinez


Posted: June 2020
Category: Architecture

Source